Рекомендації щодо підбору освітлювальних пристроїв

Освітлення в інтер’єрі створює комфортні умови для відпочинку та роботи, та  буває функціональним і декоративним. Перше передбачає загальне, фонове світло (рівне освітлення кімнати при рівномірному розподілі джерел) і локальне (для спрямування світлового потоку на певні зони). Друге покликане формувати сприйняття приміщення. Його завдання — прикрашати інтер’єр гарним світлом. Функціонального навантаження воно  зазвичай не несе, але за допомогою такої декоративної підсвітки можна візуально підняти стелю, виділити якийсь елемент інтер’єру, поміняти колір стіни тощо.
Обираючи джерело світла, слід чітко уявляти, для чого воно потрібно, яким повинно бути освітлення, і якою має бути його інтенсивність.

Вітальня. Якщо вітальня потрібна вам, щоб відпочити, то освітлення буде одним, а якщо ж вам необхідна кімната для зустрічей з друзями і свят — то і система освітлення потрібна зовсім інша. Проте, будь-яка вітальня повинна мати верхнє загальне освітлення. Тут можна встановити велику люстру або обійтися точковими світильниками . Іноді загальне освітлення роблять дворівневим: один рівень для відпочинку, і більш яскравий другий рівень освітлення — для свят.

Для передпокою кращим варіантом є непряме світло. У цьому випадку цілком вистачить одного світильника, розташованого над дзеркалом. У разі потреби можна організувати ще й локальну підсвітку шафи. Якщо передня передпокій? багатофункціональний (наприклад, переходить в їдальню або в хол), то для кожної його  зони слід передбачити власне джерело світла.

Кухня передбачає більш інтенсивний світловий потік. Обідній стіл, як правило, має бути розташованим у зоні з непрямим світлом: подібне розміщення дозволяє уникнути тіней за рахунок використання, наприклад, підвісів або підвісних світильників  (монтуються під стелею безпосередньо над столом або в центрі кухні).

Головний метод освітлення дитячої кімнати — світильник, який підвішується до стелі. Краще застосовувати яскраве і непряме освітлення. Як доповнення слід облаштувати дитячу кімнату нічником. Робоче місце в обов’язковому порядку обладнується настільною лампою.

У спальні, як правило, встановлюється джерело розсіяного світла разом з джерелами прямого світла в області спальних місць, оскільки тут не потрібна велика яскравість. Нормою для спальні вважається 150 лк. На какую площадь? При цьому бажано, аби світло було теплим. Нічник також зайвим не буде.

У ванній кімнаті навпаки, потрібно встановити максимально інтенсивне освітлення, особливо — безпосередньо перед дзеркалом. Рекомендуються світильники місцевого розташування, які монтуються над дзеркалом або по обидва його боки. Також всі освітлювальні прилади мають бути розраховані на використання у вологих приміщеннях.